Sportiviteit en respect

Sportiviteit en Respect!

Beste ouders / verzorgers en bezoekers,

Als DSVD willen wij graag het project Sportiviteit en Respect onder jullie aandacht brengen:

Het project Sportiviteit & Respect richt zich niet alleen op de spelers, trainers/ coaches, scheidsrechters maar ook op bestuurders en zeker op de mensen langs de lijn!

Wij vinden het belangrijk dat (jeugd)leden veilig en met plezier kunnen handballen. Dit geldt ook voor onze (jeugd)scheidsrechters. In de afgelopen weken zijn 10 jeugdscheidsrechters opgeleid door onze eigen senioren scheidsrechters om de F en E teams te begeleiden. Dit zijn enthousiaste jeugdleden die lerende zijn en die wij als afdeling graag willen behouden voor de toekomst.

Want zonder scheidsrechter, geen handbal.

In de praktijk komt het soms toch nog voor dat onze jeugdscheidsrechters worden bekritiseerd of onprettig worden bejegend. Wij vinden dit onacceptabel en willen het risico hierop zo klein mogelijk maken door o.a. het informeren van ouders/verzorgers, het inzetten van een zaalwacht en het gebruik maken van affiches. Jullie zullen dit bij het bezoek aan de sporthal in Deurningen en de thuiswedstrijden ook merken.  

Wij vragen als afdeling handbal aan jullie als ouders/verzorgers om samen op te trekken tegen verbaal agressief gedrag of onprettige bejegening naar de speelsters, coaches en scheidsrechters. Spreek personen aan op hun onprettig gedrag.

We hebben allemaal één doel gemeen en dat is om er vooral een sportief en prettig seizoen van te maken.

Sportiviteit en Respect wordt ondersteunt door twee programma’s nl:

Het programma ‘Naar een veiliger sportklimaat’

Sport  levert prachtige momenten op en sport is leuk om te doen! Maar die mooie emoties die bij sport horen, kunnen ook omslaan in onsportief of ongewenst gedrag. Iedereen kent de voorbeelden wel: de sporter die te agressief speelt, de scheidsrechter die belaagd wordt en de bestuurder die niet durft in te grijpen.

De sportbonden en NOC*NSF vinden dat iedereen een leven lang moet kunnen genieten van sport. Daarom gaan we samen met verenigingen ervoor zorgen dat ieder individu zich veilig en prettig voelt in de sport en zichzelf kan zijn.
Het programma ‘Naar een veiliger sportklimaat’ is opgezet om gewenst gedrag te stimuleren en ongewenst gedrag in en rondom sport aan te pakken. Dit programma wordt uitgevoerd door een groot aantal sportbonden, waaronder ook het NHV, en sportkoepel NOC*NSF en heeft de steun van het ministerie van VWS, het ministerie van Veiligheid en Justitie.

 Tv-Sportplezier wijst ouders op belang plezier van kinderen tijdens sporten

Met het digitale platform Tv-Sportplezier worden ouders en verenigingen geïnspireerd het gesprek aan te gaan over sportplezier en samen een omgeving te creëren voor kinderen waarin het plezier van sporten centraal staat. Sinds 1 september is het digitale platform www.tvsportplezier.nl live en voor iedereen toegankelijk. Het platform maakt deel uit van het actieplan ‘Naar een veiliger sportklimaat.’

Het is een website in combinatie met Facebook, een Youtube-kanaal, Twitter en andere social media, waarop filmpjes staan, maar ook best-practices, interviews en achtergrondartikelen geplaatst worden over de ouder-langs-de-lijn en de ouder-op-de-sportclub. 

Wij hopen jullie door middel van deze brief/mail voldoende te hebben geïnformeerd.

Bij vragen en/of opmerkingen kan natuurlijk altijd contact met ons worden opgenomen.                     

Zonder respect, geen handbal

Met vriendelijke groet,

Namens de commissies en het bestuur
DSVD afdeling Handbal