Historie

Historie

 

14 mei 1952 is de oprichtingsvergadering van de handbal. Er geven zich meteen al 44 dames op. Het eerste bestuur wordt geformeerd uit de dames Th. Aarninkhof, T. Oude Nijhuis, H. Thijert en H. Wennink. Zij spelen veldhandbal op een grasmat, in rood-wit geblokte blouses met een donkerblauwe broekrok, rode sokjes en witte gymschoenen.

 

In 1957 verandert het dames(veld)handbal van tenue: de blauwe broekrok wordt wit.

In het jaar 1965 bij het 30 jarig bestaan van de omni is ook het 12.1/2 jarig bestaan van de afdeling handbal. Er is een gezamenlijk ontbijt en een herdenkingsvergadering. Er is dan maar één veld en één kleedkamer voor de vijftien elftallen van de handbal en de voetbal. Vooral op zondag is er een groot probleem,als er zowel voet- als handbal na de middag gespeeld moet worden.

 

De handbal promoveert in 1970 naar de landelijke eerste klasse.

Tijdens een dropping van de afdeling jeugd in 1971, van de handbal samen met de voetbal, is een van de opdrachten een gedichtje te maken. Een daarvan willen wij u niet onthouden:
Wij vinden het zo fijn
Om bij D.S.V.D. te zijn
Wij krijgen een nieuwe sporthal
En dat vinden wij knal !!

Het damesteam wint in 1974 met 9-6 van HNS in Schiedam en is dan de laatste veldhandbal kampioen van Nederland. de (wissel) beker is nog steeds in ons bezit.

Op zaterdag 21 mei 1977 is er een receptie en feestavond voor het 25-jarig jubileum van de handbal. Voorzitter G. Kamphuis wordt die dag als erelid geïnstalleerd.

Een trouw supporter schrijft een compleet gedicht waarvan we twee zinsneden willen noemen:
Pastoor Boersma heeft de handbal niet zo hoog.
De handbalrokjes zitten immers veel te hoog!

Tijdens de vergadering op 16 januari 1979 brengt J. Schepers in dat de afdeling handbal een commissie wil benoemen om de mogelijkheden voor heren handbal te onderzoeken.

In maart 1989 zijn de dames junioren voor de vierde keer Twents zaalhandbalkampioen.

Memorabel is het seizoen 1990-91, als heel Deurningen even massaal handbal gek wordt. Velen zien in de sporthal het kampioenschap van dames 1, die geschiedenis schrijven door naar de eredivisie promoveren.

 

Op 16 mei 1993 wordt het veertigjarig bestaan van de handbal gevierd. Er is een feestavond in de kantine van de sporthal. Het bestuur bestaat dan uit Herman Kemna, Thea Engbers, Rene Hannink, Siny Venhuis en Lidy Brummelhuis-Scholten.

In 1996, na wekenlang gestreden te hebben voor klassebehoud (eerste divisie) moet er tegen Hacol in de Pathmoshal in Enschede gewonnen worden. Er is een heldenrol voor Erna Lubbers-Mulder: zij is zes weken voor de wedstrijd, weer teruggevraagd als keepster wat, ze al 15 jaar niet meer had gedaan, om de geblesseerde Sylvia Vloon te vervangen. Met steun van het massaal meegereisde Deurningse publiek wordt het uiteindelijk een 9-8 overwinning.

Hendrik Bartels, erelid van DSVD, heeft op eigen initiatief begin jaren 2000 een competitie opgericht zodat landelijk spelende handbalploegen uit Twente een eigen bekercompetitie hebben. Als hij later met zijn activiteiten stopt neemt de afdeling Twente dit over en noemt het de Hendrik Bartelscup.

De datum van de viering van het 50-jarig jubileum van de afdeling handbal in 2002 is 15 juni

Het oliebollen bakken als inkomstenbron voor de club wordt elk jaar rond de jaarwisseling weer uitgevoerd door de afdeling handbal, in de schuur van de Firma Wennink, op het industrieterrein in het dorp . Een paar dagen lang is het dan een gekrioel van mensen die bakken, vullen, de administratie bijhouden en komen halen om weg te brengen. Het is er altijd gezellig druk, terwijl er hard gewerkt wordt. De handbal gaat in 2006 voor het eerst geautomatiseerd de oliebollen bakken. Theo Kerkhof Jonkman heeft hierin een groot aandeel.

Op 9 maart 2008 wordt het eerste damesteam kampioen van de hoofdklasse A en promoveert naar de Eerste Divisie. Een verre uitwedstrijd naar de nummer twee, in Wervershoof, wordt gewonnen met 18 tegen 25, een geweldige prestatie. Na 15 jaar weer een kampioenschap.

De meisjes A van de handbal worden in 2015 gekozen tot jeugdsportploeg van de gemeente Dinkelland.

Algemeen:

Al sinds mensenheugenis gaan meisjes uit het dorp massaal bij de handbal. Hoewel we nu in andere tijden
leven, en het allerminst vanzelfsprekend meer is dat men automatisch voor handbal kiest, mogen we ons
nog steeds verheugen op een grote jeugdige aanwas. DSVD is dan ook al sinds jaar en dag de grootste handbalvereniging in Twente bij de dames.

Aangezien de handbalsport in Nederland relatief klein is en nogal versplinterd in relatief kleine regio’s, betekent dit dat DSVD als één van de weinige clubs genoeg speelsters heeft in alle leeftijdscategorieën. In de praktijk houdt dit in dat men veelal tegenstanders treft, waarin oudere speelsters zitten. Soms is dit lastig, maar het is tevens één van de redenen dat er altijd relatief veel jeugd het hoge niveau voor het eerste haalt. Immers, veel weerstand betekent een uitstekende basis voor topniveau. En dat is wat wordt nagestreefd binnen handballend DSVD.

Dat een relatief kleine vereniging als DSVD het doorgaans van het collectief moet hebben, spreekt misschien wel voor zich. Toch waren er in het verleden enkele speelsters die zich ook individueel hebben onderscheiden. Zo haalden Gusta Huiskes, Monique Reuver en Paulien Blenke allen Jong Oranje.